יום ראשון, 11 בדצמבר 2011

ייצור וויסקי - מוורט Wort לווש Wash

בפוסט מחודש אוגוסט 2011 הזכרתי בקצרה את תהליכי ייצור הוויסקי. הפעם ארחיב קצת את הדיבור על תהליך הייצור ואקדיש לכך כמה פוסטים.
ההתחלה ממש דומה לבירה – בוחשים יחד שעורה ומים ויוצרים לתת, אחרי הנבטה וייבוש. לאחר מכן, היא עוברת קלייה וגרוסה. את העיסה הגרוסה הזו מבשלים במים טוב טוב. מה שיוצא מכל זה הוא נוזל שנקרא וורט.
אז מה הלאה? את הוורט מעבירים לקירור ולתסיסה בדודים מיוחדים ליצירת וויסקי (שגם הם חשובים מאוד בתהליך הייצור, כמו כל פרט ופרט). הוורט מאוחסן בדודים הללו עם שמרים, שמסייעים לתסיסה.
כאן אנחנו מקבלים את התפנית, ואת השינוי מהבירה למשל: הנוזל עובר תסיסה נוספת, כמו ביין. בתהליך של ייצור וויסקי, לתסיסה הזו יש חשיבות גדולה מאוד והיא תורמת מאוד לטעם, אך גם לאחוזי האלכוהול שיהיו בנוזל. עכשיו, לאחר התסיסה השנייה, הנוזל שנמצא בתוך הדודים הללו נקרא ווש.
מהדודים מועבר הווש לדודים נוספים – דודי נחושת מיוחדים – שם הוא עובר את הזיקוק, כלומר: ניקוי של הנוזל והפיכתו לצלול לגמרי. ועל כך בפוסט הבא...