יום שני, 24 באוקטובר 2011

סוגי סינגל מאלט ויסקי


ויסקי סינגל מאלט הוא ויסקי אשר עשוי ממאה אחוז לתת שעורה מסוג יחיד בלבד. לעיתים ניתן לראות שכתוב על בקבוק מאלט טהור. אך מדובר בשימוש בסימון אשר דווקא משלב תערובת של מספר מאלטים. חשוב להבדיל סוג זה של ערבוב לעומת ויסקי אשר משלב מספר חומרים וערבוב של תירס, חיטה או שיפון.
הסינגל מאלט הוא ויסקי אשר מחייב תהליך ייצור של זיקוק דודי ולא זיקוק רציף. יש לו טעמים ממוקדים יותר מאשר הטעמים של הבלנדד, המעורבב. במאלט יש הקפדה על חומרי הגלם ועל בידול של החומרים כך שייווצר טעם ייחודי ושונה ממזקקה אחרת.
הבלנדד מכיל עושר של טעמים אך הוא פחות ייחודי. מהבלנדד אפשר לזקק בין חמישה עשר לעשרים וחמישה זיקוקים של טעמים שונים. דוגמא של מאלט הוא הסינגל גריין, שזהו סינגל מאלט אשר מבוסס על חיטה, יש לו טעם עדין וספירטי. הסינגל גריין נחשב לבעל פחות ענין ואופי.
הטעם של סינגל מאלט משתנה לפי אזורים בהם הוא מיוצר. סקוטלנד נחשבת לארץ המפורסמת, המגוונת והעשירה ביותר בייצור של סינגל מאלט, אבל אפשר למצוא גם סינגל מאלט בארצות הברית, יפן ואירלנד ועוד מספר ארצות.
הסוגים המפורסמים ביותר:

  1. ספייסייד (Speyside): שם זה בא משני נהרות באזור בו הוא מיוצר, נהר הספיי ונהר הליווט. זהו אזור משופע במזקקות, כחמישים מזקקות פעולות בו. הטעם הייחודי של אזור זה הוא מתקתק  עם מעט עשן. לעיתים יש לו ארומות פרחוניות.
  2. איילה (Islay) – מיוצר בדרום מערב סקוטלנד באי אשר שמו איילה. מדובר בטעמים עשירים של יוד ומלח ים. טעם ייחודי זה נוצר עקב עושר האצות והסופות אשר מכות באי באופן תדיר. עקב, הדרישה, המזקקות מייצרות טעם מעושן מאוד. אך,  לא בכל המזקקות נעשה עישון מוגזם. יש אשר מייחסים את המעושן כמתקדם ביותר עקב הטעם העשיר שלו. על האי ישנם שמונה מזקקות.
  3. האיים - איילנדס (Islands): כאן הכוונה למספר איים בהם מייצרים סוג ייחודי בטעמים עדינים. איים אלו כוללים את האיים: סקאי (Skye), ג'וּרה (Jura), אורקני (Orkney) ומאל (Mull). ישנם מאיים אלו אשר מייצרים גם עם מליחות ועישון מודגשים, אך לרוב מדובר בטעמים עדינים.
  4. היילנד (Highland): מדובר באזור של ההרים בסקוטלנד. הרים אלו מחולקים להרים המרכזיים ולהרים הצפוניים. למעשה אזור זה הוא השני בשפע המזקקות בו, לאחר ספייסייד. הסיבה לכך נעוצה בכך שהיצרנים התמקמו שם עקב רדיפות של גובי מס בריטיים. כיון שמדובר באזור מרוחק וגבוה, היה קשה להגיע אליהם. באזור זה לרוב הטעמים עדינים, לעתים מעושנים למחצה ולעיתים מעט פרחוניים.
  5. לואולנד (Lowland): זהו אזור מישורי בדרום סקוטלנד אשר נמצא באזור פני הים לערך. באזור זה מיוצרים ויסקי פשוטים, אלגנטיים ויחסית עדינים בטעמם. לרוב, מייצרים את שם בזיקוק משולש, כפי שנהוג באירלנד. מזקקות אשר נמצאות ממש בחופי הים מייצרות עם מליחות עדינה. אין באזור זה כיום הרבה מזקקות.